035- Iniciació a la interpretació dels paisatges del municipi per a la seua millora i conservació

035-Iniciació a la interpretació dels paisatges del municipi per a la seua millora i conservació
ITINERANTUR –Rutas. Cultura. Natura.-
Curs/taller

En el medi mediterrani, naturalesa i cultura són conceptes inseparables. Els éssers humans hem habitat i, per això, modificat les nostres terres durant milers d'anys i, de la mateixa forma, el nostre entorn ha modelat i influït la nostra història i les activitats econòmiques que ens han permès subsistir ací. Per tot això els nostres paisatges, de vegades molt humanitzats, altres tan salvatges i preciosos como al començament, són el resultat de la interacció que centenars de generacions abans que nosaltres han mantingut amb la naturalesa. Estan plens de detalls que, a primera vista, poden passar desapercebuts però que, si s'aprofundeix en ells, ens poden donar moltes pistes sobre com va ser el nostre passat, com transcorre el nostre present i que podem fer en el futur per millorar o conservar estos paisatges. Per això és imprescindible, entre d'altres coses, comptar amb el coneixement acumulat per la població local que ha viscut (i continua fent-ho) dels recursos naturals del municipi i que atresora bona part de la memòria cultural del mateix.

 

 Sot Itinerantur-10 REDIMENSIONA

 

Oferir als habitants del municipi els coneiximents naturals i històrics bàsics per a interpretar el paisatge local, de tal manera que es proposen accions de millora i conservació del mateix mitjançant la participació pública.
1.- Presentació de l'empresa i els objectius i contingut del taller. 
2.- Presentació sobre les principals característiques naturals (flora, fauna, geologia, etc.) i culturals (patrimoni material i immaterial) del municipi (resultarà imprescindible la participació activa de la població local). 
3.- Debat: primer apropament als problemes ambientals locals. 
4.- Ruta interpretativa per algun dels paratges més emblemàtics del municipi (resultarà imprescindible la participació activa de la població local).
5.- Posada en comú de conclusions. 
6.- Redacció d'un document final amb propostes de millora i conservació del paisatge interpretat.
L'activitat tindrà 3 parts diferenciades. La primera serà una xarrrada/debat en interior que servirà com a apropament a les característiques naturals i culturals locals i a la problemàtica ambiental del municipi. A continuació es realitzarà un itinerari interpretatiu on, entre tots, descobrirem in situ els perquès del paisatge circumdant i detectarem les potencialitats que té i les amenaces que pateix. Per últim, en interior, posarem en comú les conclusions més importants que s'extrauran de la jornada i es farà, també en comú, una proposta d'accions per a millorar i conservar el patrimoni natural i cultural de la localitat. La participació del públic, les seues aportacions i el debat obert seran peces fonamentals de la jornada.
Redacció conjunta del document final de conclusions i propostes de conservació del paisatge.
Belén Salvador i Chema Rabasa, llic. en CC. Ambientals i Màsters en Restauració del Medi Natural
8 hores aprox. (3 hores de treball de camp + 5 hores amb el grup)
1
50 euros/hora Total: 400 €
Cap.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar


uji50

Universitat Jaume I | Vicerectorat de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals | Servei d'Activitats Socioculturals | Programa d'Extensió Universitària
Àgora Universitària. Av. de Vicent Sos Baynat, s/n 12071, Castelló de la Plana
964728896 peu-uji@uji.es