163 - Taller Àlbum de família del poble

163 - Taller Àlbum de família del poble

Estudio Julián Barón

Curs/taller

Els àlbums de fotos estan plens de records visuals que són part fonamental de la nostra memòria, tant personal, com familiar o col·lectiva. L’àlbum de família naix en un ambient domèstic i familiar, però va més enllà del particular component un retrat sociològic d’un poble.

El taller Àlbum de família del poble ens acosta a l’àlbum fotogràfic des de múltiples perspectives: l’àlbum de família com a història per explicar i compartir, com a memòria individual i col·lectiva i com a arxiu per a la investigació. La intenció és reivindicar la fotografia (analògica i digital) com una eina mitjançant la qual acostar-nos a aprendre coses d’allò que som i d’on venim. Un taller per a pensar en el veure i després reconstruir.

logo

• Creació i producció d’un projecte audiovisual col·lectiu que es durà a terme en el taller, amb els materials de les persones assistents.

• Conèixer els fonaments de la fotografia històrica i les seues relacions amb els nostres àlbums familiars i la història de l’art.

• Adquirir eines de narració fotogràfica.

• Plantejar l’arxiu com a font de coneixement, investigació i creació.

1. L’àlbum de família, una història per explicar. Exemples pràctics.

2. Materials de l’àlbum, com conservar i preservar la memòria.

3. L’àlbum fotogràfic com a arxiu per a la investigació.

4. L’àlbum com a lloc de trobada d’aquest últim segle.

5. El poble com a àlbum.

6. Tutories del projecte col·lectiu que es desenvolupa en el taller.

El taller se centra en l’interès per la conservació o la recuperació de la memòria, tant personal com històrica, que contenen les fotografies dels àlbums de família. L’alumnat ha d’indagar en la significació que per a ells té el concepte d’àlbum familiar, mitjançant una sèrie de jocs i exercicis (que s’han de realitzar amb els materials aportats al taller) des del personal al col·lectiu. 

A través de la relació entre els continguts aportats pel tutor (a través del programa i exercicis del taller) es treballen diversos aspectes com ara la percepció de l’àlbum de família avui, o la presència de la imatge en les nostres vides diàries. L’objectiu és fer visibles les històries que hi ha darrere de l’àlbum del poble, relacionar-les i compartir-les. Per a això crearem una o diverses peces audiovisuals en cada taller, amb la intenció de generar un arxiu més ampli a través de tots els tallers realitzats i la relació de la història personal amb la local, i la regional amb la global.

Se suggereix portar l’àlbum de fotos propi, caixes amb fotos de la família o fotografies individuals.

Preparació d’un curt audiovisual en cada taller amb les històries del poble a través dels àlbums.

Julián Barón

18 hores

6 sessions
50 euros/hora
N/A

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar


uji50

Universitat Jaume I | Vicerectorat de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals | Servei d'Activitats Socioculturals | Programa d'Extensió Universitària
Àgora Universitària. Av. de Vicent Sos Baynat, s/n 12071, Castelló de la Plana
964728896 peu-uji@uji.es