106 - Les joies de Castelló: descobrint el patrimoni de les nostres comarques

106 - Les joies de Castelló: descobrint el patrimoni de les nostres comarques

 

ITINERANTUR -Rutas. Cultura. Natura

Curs/taller

Al llarg de la nostra trajectòria empresarial ens hem adonat de la gran desconeixença que existeix per part de la població de les comarques castellonenques pel que fa al patrimoni natural i cultural d’altres territoris de la província, molt propers però que, al mateix temps, de vegades semblen molt allunyats. Amb les vuit rutes que proposem (una per cada comarca castellonenca) els i les participants tindran l’oportunitat d’acostar-se al (i apropiar-se metafòricament del) territori castellonenc, es posaran les bases per a crear consciència col·lectiva i estretir els llaços entre diferents territoris.

Activitat familiar. Recomanada per a xiquets i xiquetes de més de deu anys. Nombre màxim de participants: 50

logo

Que la població d’un municipi pertanyent a una comarca puga conèixer més a fons el patrimoni natural i cultural d’alguna comarca veïna, per a crear consciència col·lectiva i estretir els llaços entre diferents territoris.

Els vuit itineraris interpretatius tindran lloc a les vuit diferents comarques de la província. S’hi proposa el següent programa de rutes:

• L’Alcalatén: ruta de Vistabella a Xodos, boscos i vida tradicional a les muntanyes.

• L’Alt Maestrat: la mola d’Ares, ruta interpretativa per a conèixer les formacions geològiques, els paisatges, la història i la cultura local.

• L’Alt Millars: Cirat, ruta interpretativa descobrint el paisatge muntanyós, la geografia i la importància de l’aigua en aquest municipi.

• L’Alt Palància: Xèrica, ruta interpretativa pel tram mitjà del riu Palància i el nucli històric de la població.

• El Baix Maestrat: la serra d’Irta, ruta interpretativa descobrint el paisatge marítim, la vegetació, la fauna, les torres defensives, els penya-segats i les platges d’aquest parc natural.

• Els Ports: Vallibona, ruta d’interès històric i cultural pel preciós centre històric i les ribes del riu Cérvol.

• La Plana Alta: la Serra d’En Galzeran, la ruta dels oficis perduts.

• La Plana Baixa: Aín i Eslida, ruta interpretativa per les suredes de la serra d’Espadà i l’aprofitament forestal del suro i la mel.

La nostra empresa utilitza diverses tècniques lligades a la interpretació del patrimoni, la qual cosa no és més que una activitat educativa que vol revelar els significats de i les interrelacions entre recursos patrimonials a través, en el nostre cas, del contacte directe amb els recursos naturals, sense limitar-nos a donar simple informació dels fets observats. Cada ruta, a cada municipi, tindrà una temàtica o fil conductor que servirà per a lligar les diferents explicacions que es donen al llarg de la ruta interpretativa, la qual prèviament haurem dissenyat amb una visita de camp, dies abans de l’activitat. La temàtica estarà sempre relacionada amb la vocació cultural, social i mediambiental del territori visitat, perquè la població local assistent se senta, des del començament, molt vinculada amb els intèrprets encarregats de guiar l’activitat. Així, els i les participants jugaran un paper molt important, participant de les explicacions i aportant, per a la resta, els seus coneixements i experiències al llarg de la ruta.

Reportatge fotogràfic de l’experiència, acompanyat dels textos corresponents a cada foto.

Treballadors d’Itinerantur, especialitzats en senderisme interpretatiu.

5 hores (9 h – 14 h aproximadament)

1

50 euros/hora. Total: 250 euros

N/A

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar


uji50

Universitat Jaume I | Vicerectorat de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals | Servei d'Activitats Socioculturals | Programa d'Extensió Universitària
Àgora Universitària. Av. de Vicent Sos Baynat, s/n 12071, Castelló de la Plana
964728896 peu-uji@uji.es